Zangvogels

Zwartkop

Sylvia atricapilla

Inhoud

E en zwartkop is bijna zo groot als een huismus, maar duidelijk slanker. Grauwbruine zangvogel met opvallende zwarte (mannetje) of bruine (vrouwtje) kopkap. De jonge vogels lijken op een adult vrouwtje.

 

Voorkomen

De zwartkop komt in vrijwel geheel Europa voor. In Nederland en België is de zwartkop een talrijke broedvogel van kreupelhout, jonge bosschages en hoger opgaande loofbos met rijke ondergroei. Vanaf augustus tot in oktober trekken zwartkoppen weg naar het Middellandse-Zeegebied, hoewel steeds meer exemplaren in West-Europa, ook bij ons, de winter doorbrengen. Vanaf begin april komen ze weer terug.

zwartkop-mannetjeVoedsel

De Zwartkop eet tijdens het broedseizoen insecten, spinnen en dergelijke, maar in de nazomer en herfst ook bessen, vruchten.

Zang

Bij onraad laat de zwartkop een scherp tek’horen, dat bij grotere verontrusting tot een geschetter aaneengeregen wordt en dan sterk lijkt op de roep van de winterkoning. De zang begint met een wat krassend gebabbel, dat lijkt op dat van de tuinfluiter zang, maar eindigt in heldere fluittonen.

zwartkop-hongerige-kuikensBroeden

De zwartkop broedt tussen eind april en juli. Vaak worden 2 broedsels per jaar geproduceerd, elk met 4 tot 6 eieren, die bruinig zijn met donkere vlekjes. Het losjes vervaardigde, vrij ondiepe nest ligt in een struik en wordt niet hoger dan anderhalve meter boven de grond gebouwd. Mannetje en vrouwtje broeden om de beurt en brengen de jongen samen groot.

Determinatietip

Een wegvluchtend exemplaar kan op vrijwel elke andere kleine zangvogel lijken, maar de zwartkop heeft geen witte buitenste staartpennen, zoals bijvoorbeeld de grasmus.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten