Zangvogels

Zanglijster

Turdus philomelos

Inhoud

D e zanglijster doet zijn naam eer aan, want zijn zang is heel levendig. Een zanglijster is iets groter dan een merel. Vanboven is de zanglijster lichter bruin, vanonder met donkere vlekken (rijen). Deze zangvogel is een broedvogel van bossen in heel Europa (in Spanje lokaal). In koudere streken is hij een trekvogel (maart/april tot september/oktober).

zanglijster--eierenNest

Een zanglijster maakt zijn nest in bomen of struiken, vooral in coniferen. Bij menselijke bewoning maakt een zanlijster zijn nest soms ook op ongewone plaatsen. Het buitenste gedeelte van het nest bestaat uit los geweven takjes, gras etc. de nestkom wordt met een laag houtmolm en klei gladgepleisterd en dan niet meer (zoals bij de merel) met nestmateriaal bedekt.

zanglijsterVoortplanting

Een zanglijster legt 4 – 6 groenblauwe eieren (27x20mm) met ‘inktvlekjes’ aan de stompe kant. 2 tot 3 broedsels op een jaar. Na 12 – 14 dagen broeden door het vrouwtje komen de jongen uit het ei. De jongen van de zanglijster zijn nestblijvers met vrij lang geelbruin dons op de kop en rug, de snavelranden zijn bleekgeel, de keel is geel. Beide partners voederen de jongen tot 13- 14 dagen in het nest en daarna nog 2 weken erbuiten. Dichte coniferen in tuinen worden steeds vaker door zanglijsters als nestplaats gebruikt. Katten zijn voor pas uitgevlogen jongen een ernstige bedreiging.

Voedsel

Het voedsel van een zanglijster bestaat uit regenwormen, keverlarven, slakken, in de herfst ook bessen en vruchten.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten