Zangvogels

Wielewaal

Oriolus oriolus

Inhoud

E en wielewaal is zeer schuw en leeft verborgen in rivierbossen, lichte loofbossen, grote parken, boomgaarden en soms in dennenbossen (terwijl hij bergen en sparrenbossen vermijd), hoog in de boomkronen. Men kan ze echter aan hun zang herkennen. Wielewalen zijn snelle vliegers en goede “klauteraars”, als typische boomvogels kunnen ze goed uit de voeten op kleine takken en twijgen. Tussen de bomen en takken ziet men ze allebei vliegmanoeuvres uitvoeren. Ze jagen niet alleen snel en behendig tussen de dichte bladerkronen, ze kunnen ook bidden.

wielewaal
Wielewaal

Biotoop

Wielewalen komen voor in Europa van april tot september en vooral in rivierbossen. Hij overwintert in tropisch Afrika.

Roep

De wielewaal roept bij verstoring gesmoord ‘krèè’ of ‘gwèè’.

Zang

Tijdens de broedtijd maakt de wielewaal welluidende fluittonen, zoals ‘duudel-io’.

Voortplanting

Van mei tot juli legt de wielewaal 3 – 5 eieren en 1 legsel per jaar. Kunstmatig, komvormig, hangend nest in de buitenste takken van de bomen, mannetje en vrouwtje vlechten het samen uit gras en vezels van bast, soms gebruiken ze ook stukjes papier. Ze maken het nestmateriaal met speeksel nat, waardoor het nest bijzonder stabiel wordt. Het broeden wordt voornamelijk door het vrouwtje gedaan, terwijl de jongen door beide vogels gevoed worden. Het nest van de wielewaal wordt doorgaans fel verdedigd tegen rovers. Er zijn gevallen bekend dat zelfs sperwers werden weggejaagd!

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten