Zangvogels

Appelvink

Coccothraustes coccothraustes

Inhoud

E en appelvink is beduidend groter dan een mus. Deze vink is een fraai gekleurde vogel met korte, gevorkte staart, dikke kop en hals en een grote snavel. Tijdens de vlucht zijn er 2 grote witte vleugelvelden zichtbaar. De appelvink verblijft meestal hoog in de bomen, maar in de winter is hij ook wel eens te vinden op voederplaatsen. Een appelvink komt in de regel als eenling voor, maar soms in kleine troepen. Hoge, snelle vlucht in golven.

Geluid

Scherp en doordringend ‘tsiks’, iets gerekter ‘tsieh’ of ‘tsiek’, ook ‘tsiks tsik-sit’ (kan met het tikken van het roodborstje verward worden) Het spreeuwachtig wauwelend gezang bestaat uit zeer hoge tonen, waarin af en toe lage, brede ‘gijèh’-geluiden gevlochten zijn.

appelvink man

De appelvink – man

Verspreiding

De appelvink komt voor in bijna geheel Europa, met uitzondering van de uiterste delen van Scandinavië. In Midden-Europa is de appelvink een verbreide, maar niet veel voorkomende broedvogel van het laagland. Ook in oude loofbossen met veel kreupelhout, haagbeuk en rode beuk, maar ook parken, tuinen en boomgaarden.

appelvink vrouw

De appelvink – man

appelvink nestVoortplanting

Het zorgvuldig beklede nest op een brede onderlaag kan hoog in de boom verborgen zijn, maar ook op slechts 2 meter hoogte gebouwd zijn. Eind april, begin mei begint de legtijd,  met meestal slechts 1 legsel per jaar. De 4 tot 6 eieren zijn bruingrijs, met een zweem van bruinzwarte tekening. Het vrouwtje broedt 12 tot 14 dagen. De kuikens worden 10 tot 14 dagen lang door beide ouders in het nest verzorgd.

Voedsel

Een appelvink eet voornamelijk het binnenste van steenvruchten (vooral kersen), zaden, droge vruchten en knoppen. In de zomer eet een appelvink ook insecten.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten