Rallen

Meerkoet

Fulica atra

Inhoud

Een meerkoet is kleiner dan de wilde eend. Het Witte veld op het voorhoofd van de meerkoet zijn Kenmerkend  (bles) en aan land de lange, groenigblauwe tenen met een aantal zwemvliezen langs de kant. Jonge vogels zijn van de kin tot op de buik wittig. In de winter zijn meerkoeten zeer sociale dieren, maar tijdens het broeden verdedigen ze hun nest zeer strijdlustig. Voor het opvliegen lopen meerkoeten een stukje over het water. In de vlucht lijken ze door de naar achteren gestrekte poten kruisvormig.

meerkoet-kuikens
Geluid

De geslachten van meerkoeten zijn te onderscheiden aan het geluid. De vrouwtjes roepen een schallend, blaffend ‘keuw’, een of meerdere malen herhaald. De mannetjes laten een toonloos ‘tsk’ of ‘tsie’ horen, maar ook een geluid dat doet denken aan het knallen van een kurk.

Verspreiding

De meerkoet komt voor in heel Europa met uitzondering van het noordoosten. Bij ons is de meerkoet veel verbreid en op veel plaatsen de meestvoorkomende watervogel. Meerkoeten zijn ook halftam in parken en op voederplaatsen. Ze hebben een voorkeur voor water waar plaats is voor meerdere broedende paren, afzonderlijke paren (zoals bij het waterhoen) komen zelden voor.

meerkoet-eierenVoortplanting

Het nest van een meerkoet is vaak een stevig bouwsel van drijvende plantendelen en wordt meestal tamelijk open tegen de begroeide oever gebouwd. Met het leggen van de eieren wordt soms al in maart begonnen, maar in de regel wordt het april/mei, hij verstoring ook wel juli/augustus.

1 legsel

De 5 – 10 eieren (52×36 mm) zijn licht van kleur, bedekt met fijne roodbruine en zwarte puntjes. Beide partners broeden 23 – 24 dagen. De kuikens van de meerkoet blijven enkele dagen in het nest. Ze worden door beide ouders gevoerd en kunnen na een week of 8 vliegen.

Voedsel

De meerkoet eet zeer veelzijdige kost, hoofdzakelijk plantaardig, maar ook kleine dieren uit de modderige bodem, mosselen en op het wateroppervlak drijvende insecten en rotten de zaken. In het voorjaar en in de herfst is een meerkoet vaak grazend in de wei. In de winter eten een meerkoeten ook brood en ander voer.

Tags
Toon meer

1 reactie

  1. info
    geachte.

    wij hebben thuis een grote vijver.
    er zitten al 3 waterkippen op maar hadden er graag ook een
    koppel meerkoeten gehad.

    kun je deze ook ergens kopen?
    wij vinden deze niet

    met vriendelijke groet
    Hans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten