Mezen

Kuifmees

Parus cristatus

Inhoud

De Kuifmees is strikt aan naaldbossen gebonden, die nauwelijks verlaten worden. Deze mees  is een Jaargast en is kleiner dan een Koolmees (11,5 cm). Kenmerkend voor deze mees zijn de spitse kuif en de vaal grjsbruine bovenzijde. Dit meesje komt voor in grote delen van Europa. Ontbreekt op Ijsland, in Noord-Scandinavië. Engeland en Italië.

Geluid

Roept vaak snorrcnd ‘zi zi-guurrr’.
De zang ven een kuifmees is zelden te horen — een reeks van op de roep gelijkende, snorrende en rinkelende geluiden.

kuifmeesBiotoop

Naald- en gemengde bossen, ook in parken en grote tuinen met dennen of sparren.

Broedgedrag

De kuifmees legt vijf tot acht witte eieren met roodbruine vlekken dat vervolgens alleen door het vrouwtje word bebroed. Het nest is van wol en pluizen, spinnenwebben, meestal in zelf gehakte of nauwe boomspleten en (minder vaak) in nestkasten. Broedduur 14 tot 16 dagen. De mezen vliegen uit na ongeveer 18 – 20 dagen.

Voedsel

Het voedsel bestaat uit Insecten, spinnen, zaden en noten.

Waarnemingstip

Wegens hun verborgen leefwijze – vooral hoog in naaldbomen – herkent men de Kuifmees meestal pas door de karakteristieke roep.  In de winters bezoeken kuifmezen vaak paarsgewijs voedertafels nabij het bos.

Tags
Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten