Hoendervogels

Fazant

Phasianus colchicus

Inhoud

De fazant is een veldhoen met ongeveer dezelfde afmeting van een kip, maar de fazant heeft een langere staart. De bonte, vaak wat schuwe hanen zijn zeer opvallend in het open bouwland. Ook de hennen zijn gemakkelijk te herkennen door de lange staartveren. De jongen met de nog korte staart kunnen wel verwisseld worden met jonge patrijzen maar ze staan duidelijker hoger op de poten. De vlucht van de fazant is sloom, luid en laag, waarbij de vrij korte, ronde vleugel goed te zien is. Meestal worden slechts kleine afstanden gevlogen.

fazant-vrouwGeluid

De van verre hoorbare revierroep van de haan is een 2- of 3 lettergrepig korrok of ‘korrekok en gaat gepaard met klapperen van vleugels en omhoogspringen. Op geschrikte hanen roepen schor ‘keukeukeuk’. Hennen maken zelden enig geluid.
Links op de afbeelding: Hen

Verspreiding

Het gebied waar de fazanten oorspronkelijk vandaan komen, is het droogtegebied van Azië van Turkije tot Japan. Verschillende soorten en rassen fazanten werden overal uitgezet als gemakkelijk te jagen kleinwild. Naast de jachtfazant komen ook wel diamantfazant, goudfazant en koningsfazant voor, of kruisingen tussen deze soorten. In Europa overal voorkomend behalve in sommige gebieden rond de Middellandse Zee. Omdat de natuurlijke vermeerdering bij ongunstige weersomstandigheden en in hogere streken ontoereikend is, worden vaak gekweekte dieren in de zomer losgelaten om ze in de herfst te kunnen schieten.

fazant-eierenVoortplanting

Het nest van een fazant is een goed verstopte kom in de grond. De legtijd van een fazant ligt tussen april en juni. 1 legsel, bij verlies een vervangend legsel. De 8 -12 eieren (45×36 mm) zijn breed-ovaal tot peervormig (45×35,5 mm), gladglanzend olijfbruin, bruin of blauwgrijs. Het vrouwtje broedt na het leggen van het laatste ei 23 – 24 dagen. De jongen verlaten het nest onmiddellijk nadat ze uit het ei gekropen zijn en worden alleen door de hen verzorgd. Ze kunnen na 10 – 12 dagen vliegen en overnachten dan bij voorkeur in bomen. Tot de leeftijd van 70 – 80 dagen zijn ze aangewezen op het voedsel van de moeder.

Voedsel

Alleen in de eerste weken voornamelijk kleine dieren, verder uitsluitend plantaardig voedsel tot de grootte van eikels.

Tags
Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten