Duiven

Houtduif

Columba Palumbus

Inhoud

Een houtduif is een blauwgrijze vogel en is groter dan een tortelduif. (41cm). De houtduif heeft een glanzend groene hals met witte vlek. De staart met zwarte einband en een witte vleugelrand, de onderzijde licht wijnrood. De houtduif klapt luidruchtig met de vleugels bij het wegvliegen. In baltsvlucht vliegt hij steil omhoog en zweeft dan naar beneden met de vleugels nauwelijks geheven. Een onvolwassen houtduif heeft nog geen witte halsvlekken.

houtduif-koppelVoorkomen

De houtduif is een gedeeltelijke standvogel, vooral de jonge vogels overwinteren in Frankrijk. Houtduiven uit Scandinavië overwinteren vooral in Zuid-West Frankrijk en Noord Spanje.

Voedsel

De houtduif eet hoofdzakelijk plantaardig: allerlei zaden en kleine vruchten die van de bodem worden opgepikt, ook eikels en andere boomvruchten. Grote verscheidenheid van zaden en vruchten van op het veld staande landbouwgewassen.

Biotoop

Bossen en bosrijke streken, zowel loof- als naaldbossen. Parken in dorpen en steden. De bosduif is zelfs een stadsbewoner geworden die op straat voedsel zoekt.

houtduif-kuikenBroeden

De houtduif is een broedvogel van het parklandschap: Bosrand, veldbosjes, stadspark. Voornamelijk van eikenbos. De twee zuiver witte eieren worden door man en vrouw gedurende 17 – 18 dagen, om de beurt bebroed en de jonge vogels blijven 2 – 3 weken op platvormig nest. Deze duif heeft meestal twee broedsels, zelden drie.

Volksnamen

Bosduif, stokduif, koolduif, oosterse duif, valduif, wilde duif, woudduif, ringduif, koekelduif, kolduif, remduif, veldduif

Tags
Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten