Pijlstaarten

Pauwoogpijlstaart

Smerinthus ocellatus

Inhoud

De pauwoogpijlstaart behoort tot de grootste pijlstaarten (vleugel 4 tot 4,5 cm lang). De gebogen voorvleugels, met de golflijnen en bruine kleurschakeringen, lopen in een duidelijke naar de rug toe gekromde punt uit. Tussen de punten van de beide voorvleugels steekt de punt van het achterlijf duidelijk uit, terwijl de achtervleugels helemaal bedekt blijven. Pas bij verstoring komen de achtervleugels vrij door het plotseling naar voren trekken van de voorvleugels. Als in een flits verschijnen dan de grote ogen, waar het achterlijf als een soort neus tussen ligt. Een fluweelachtige donkere rand bevindt zich op het borstdeel achter de kop. Als de vlinder de voorvleugels wijd open spreidt verschijnt ook het rode veld boven de ogen.

 Herkenbaarheid pauwoogpijlstaart

pauwoogpijlstaart-rups
Rups van de pauwoogpijlstaart

Gebogen vleugelvorm. De voorvleugels hebben de vorm van een haak pauwenogen op de achtervleugels.

Voorkomen

Het voorkomen van de pauwoogpijlstaart is in tuinen, parken en weiden. De pauwoogpijlstaart is talrijk.

 

 

Levenswijze pauwoogpijlstaart

De pauwoogpijlstaart drinken geen nectar want ze hebben maar een korte tong. Daarom treft je de pauwoogpijlstaart meestal ergens hangend in rusthouding aan, soms ook in de paarhouding, waarbij ze een bijna gesloten cirkel vormen die in het midden loodrecht in tweeën gedeeld wordt door de met elkaar verbonden achterlichamen. Bij verstoring worden de ogen schoksgewijs getoond.

pauwoogpijlstaart
Pauwoogpijlstaart

Vliegtijd

Vliegtijd van de pauwoogpijlstaart is vanaf mei tot augustus.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten