Sprinkhanen en krekels

Veldkrekel

Gryllus campestris

Inhoud

De veldkrekel leeft bij voorkeur in grazige gebieden en heide. Vooral in het laaggebergte kunnen veldkrekels talrijk zijn en zich met duizenden tegelijk ophouden. De veldkrekel leeft in holen, de mannetjes houden zich op bij de ingang en striduleren (‘zingen’) voor de ingang, waar een stukje kaal gemaakte grond (de ‘arena’) wordt onderhouden. Bij verstoring trekt de krekel zich snel terug in het hol. De roep van een veldkrekel is een continue tjirpend geluid. Hij komt algemeen voor in Europa. Men vindt de veldkrekels alleen nog in een paar schaarse populaties, vooral in het N.O. van Oost-Vlaanderen, Brabant, Namen, Luik en de Antwerpse Kempen. In West-Vlaanderen en Henegouwen is de veldkrekel waarschijnlijk uitgestorven. De soort lijkt in het uiterste zuiden van Luxemburg opnieuw talrijker te zijn.

veldkrekelEigenschappen

Grootte

De lengte van de veldkrekel is: 20 tot 26 mm.

Uiterlijk

De veldkrekel is glanzend zwart, met duidelijke reliëfstructuur op de vleugels (bij mannetje het opvallendst).
Langs de vleugelbasis loopt een gele zoom die in rust onmiddellijk opvalt. Deze krekel heeft 2 lange ‘staartdraden’.

Voedsel

De veldkrekel is een omnivoor.

Vergelijkbare soorten

G. bimaculatus is sterk gelijkend maar heeft veel langere vleugels, in rust opgerold in een punt, en komt alleen voor in Zuid-Europa.

Tags
Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten