Zeezoogdieren

Zeehond

Phocidae

Inhoud

Zoals alle zeehondachtigen leidt de zeehond een amfibisch leven. Zijn extremiteiten zijn omgevormd tot flippers waardoor hij zich met zijn gestroomlijnde lichaam in het water met grote snelheid kan voortbewegen. Aan land komen alle zeehondachtigen moeizaam vooruit. De achtervinpoten kunnen niet naar voren worden omgeklapt waardoor ze niet als steun gebruikt kunnen worden. Zeehonden bewegen zich aan land op een rupsachtige manier voort, door de voorvinpoten trekken ze zich op de buik vooruit waardoor ze een sleepspoor achterlaten in het zand. Bij het duiken worden de neusgaten en de kleine ooropeningen door een sluitspier waterdicht afgesloten. Voordat ze een diepe duik nemen, ademen zeehonden uit en vermijden zo bij snel opstijgen de zogenaamde “duikersziekte”.

zeehond
Zeehond

Zeehonden blijven bij het voedsel zoeken meestal “maar” 5 tot 10 minuten onder water, maar in noodgevallen kunnen ze tot 45 minuten onder blijven. Zeehonden kunnen het verversen van de lucht zo lang uitstellen omdat hun bloed ongewoon veel rode bloedlichaampjes bevat waardoor veel zuurstof in het bloed opgenomen kan worden. Bij het duiken beperken de dieren het zuurstofverbruik sterk. De hartslag zakt van 150 naar 10 -15 slagen per minuut.

Kenmerken zeehond

Kop-romplengte van de zeehond is 1,45 – 2 m. Gewicht 60 -100 kg, de vrouwtjes zijn iets kleiner en lichter dan de mannetjes. Vacht lichtgrijs tot grijsbruin, op de rug grijszwart gevlekt; ronde kop met korte snuit; geen oorschelp; achtervinpoten altijd naar achteren gericht.

zeehond-zwemmenVerspreiding

De zeehond treft men aan in Nederland en België. Kustwateren van noordelijke gematigde zone; in Europa van Portugal tot Noord-Scandinavië en IJsland.

Omgeving

Het leefgebied van de zeehond is de zandige vlakke kusten, waddenzee, soms ook in binnenwater dicht bij de kust.

Leefwijze

De zeehond is dagactief. In de voortplantingstijd tref je zeehonden aan in kleine groepen. De rest van de tijd is een zeehond solitair. Zeehonden zijn honkvast en zwemmen en duiken goed met een groot uithoudingsvermogen. Een zeehond  beweegt zich aan land moeizaam ‘hobbelend” voort. Een zeehond neemt graag een zonnebad door op zijn rug op een zandbank te liggen.

Voedsel zeehond

Het voedsel bestaat voornamelijk uit vissen, maar de zeehond eet ook krabben en weekdieren.

kleine-zeehond
Kleine zeehond gered van de jacht

Voortplanting

De paartijd begint vanaf juni tot juli. De draagtijd 11 maanden (met verlengde draagtijd). Een zeehond werpt 1 jong (soms 2). Het jong van de zeehond kan na enkele uren al zwemmen. Het baby zeehondje wordt 8 weken gezoogd en is daarna zelfstandig.

Opmerking

Midden-Europese zeehonden populaties wordt bedreigd.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten