Roofdieren

Wezel

Mustela nivalis

Inhoud

Dit kleine, rusteloze roofdier is het hele jaar door bijna voortdurend op jacht, zowel overdag als ‘s nachts. De wezel beweegt zich meestal met snelle sprongen voort en richt zich regelmatig op zijn achterpoten op om zijn omgeving te verkennen.Wezels kunnen bovendien uitstekend klimmen. ‘s Nachts leggen wezels soms wel 2 km af. Ze leven solitair en hebben elk een jachtterritorium van enkele hectaren groot.

wezel
Wezel

Uiterlijk

Het bijzonder slanke lichaam van de wezel is zonder staart maar 19 tot 23 cm lang. De vacht is op de rug kaneelachtig- tot chocoladebruin, op de buik helder wit. De afscheiding tussen beide kleuren is onregelmatig getand; dit is karakteristiek voor de wezel, evenals de bruine vlekken in het wit onder de mondhoeken. De 3 tot 7 cm lange staart met korte haren is altijd effen bruin. In het hooggebergte krijgen wezels meestal een witte wintervacht, in warmere streken blijven ze ‘s winter bruin of worden ze wit gespikkeld.

Verspreiding wezel

Met uitzondering van grotere vochtige gebieden komt de wezel haast overal voor, in de bergen zelfs tot op een hoogte van 3000 m. Wezels hebben een voorkeur voor cultuurlandschappen en gebieden langs de rand van dorpen.

wezel-prooi
Wezel met prooi

Voedsel

Wezels eten woelratten, andere kleine knaagdieren, zo af en toe ook vogels, eieren en grote insecten. Dankzij zijn bijzonder slanke lichaam kan de wezel moeiteloos door muizenholletje kruipen, hij kan een muis (zijn belangrijkste prooidier) tot in zijn nest achtervolgen. Een wezel eet elk jaar honderden muizen, waardoor hij een van de nuttigste dieren is die in cultuurland schappen voorkomen.

Voortplanting

De belangrijkste paartijd loopt van april tot juni, maar ook van het eind van de winter tot in de herfst komen drachtige wijfjes voor. In een nauwkeurig met hooi, bladeren en mos bekleed nest in een holte of spleet in een boom brengt het wijfje meestal 4 tot 7 jongen ter wereld. Soms gebruikt een wezel ook het hol van een woelrat als kraamkamer. In jaren dat er veel muizen zijn, en er dus meer dan genoeg te eten is, krijgt een wijfje dikwijls twee keer per jaar maximaal 12 jongen per keer. De jongen zijn bij de geboorte naakt en blind. Na enkele dagen krijgen ze een zilvergrijze vacht, die later overgaat in bruin. Het mannetje bemoeit zich niet met het grootbrengen van de jongen. Na 8 -10 weken zijn de jongen zelfstandig en nog in hetzelfde jaar worden ze geslachtsrijp.

wezel-schetsBijzonderheden

De wezel is het kleinste roofdier van het Europese continent.

Herkenbaarheid

De wezel is gemakkelijk van de iets grotere hermelijn te onderscheiden door de getande kleur afscheiding tussen de bruine rug en de witte buik.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

1 reactie

  1. wezel
    😆 ik heb thuis ook een wezel bij de vijver!
    weet uw misschien wat ik hem kan geven voor voedsel om hem te helpen. of hem misschien zelfs te vangen voor iemand die hem in de dierentuin , kinderboerderij wil!

    m.v.g

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten