Roofdieren

Lynx

Lynx lynx

Inhoud

De solitair levende lynx jaagt voornamelijk in de schemering en ’’s nachts. Alleen als de jongen worden grootgebracht en in perioden waarin weinig prooidieren te vinden zijn, is hij ook overdag actief. Zijn jachtterritorium loopt, afhankelijk van het aantal prooidieren, uiteen van 20 tot 150 km² meestal overlappen de territoria van enkele lynxen elkaar. De dieren markeren hun paden met uitwerpselen en krabsporen op boomstammen, en brengen op die manier hun soortgenoten op de hoogte van hun aanwezigheid. De lynx heeft geen groot uithoudingsvermogen; hij besluipt zijn prooi en slaat vervolgens vanuit een hinderlaag toe. Het leger van een lynx bevindt zich meestal in dicht struikgewas, in een ondiep hol of in een rotsspleet.

 Uiterlijk lynx

Meteen lengte van 80 tot 100 cm en een gewicht van maximaal 35 kg is de lynx een van de grotere katachtigen. Zijn geelachtig-grijze tot roodbruine vacht vertoont een vlekkenpatroon dat bij het ene dier duidelijk, bij het andere minder scherp afgetekend is. De opvallende bakkebaarden en de zwarte pluimpjes op de oren geven de kop zijn karakteristieke uiterlijk. Kenmerkend is ook de korte (slechts 20 cm lange) staart, met aan het eind een zwart puntje.

lynx
Lynx

Verspreidingsgebied

In Midden-Europa is de lynx in de 19e eeuw uitgeroeid. Alleen in Noord- en Noordoost- Europa, in de Karpaten en op de Balkan bleef nog enkele populaties bestaan. Op sommige plaatsen in de Alpen (vooral in Zwitserland) en in Slovenië is de lynx de afgelopen tientallen jaren met succes opnieuw geïntroduceerd. De dieren komen alleen voor in grote, aaneengesloten bossen met een dichte ondergroei, hier en daar wat open plekken en rotsachtige delen.

Voedsel lynx

De lynx zijn voedsel is: zoogdieren van muizen tot hertenkalfjes, ook reeën, hazen en soms vogels.

lynx-jongen
Lynx welpen

Voortplanting

De paartijd valt in februari en maart. Na een draagtijd van ongeveer 10 weken brengt het wijfje meestal 2 of 3 jongen ter wereld, die, zoals alle katachtigen, blind worden geboren. Na ongeveer 16 dagen openen ze hun ogen, na 3 maanden worden ze door hun moeder voor het eerst mee naar buiten genomen. Ze worden 5 maanden lang gezoogd. De jongen blijven bij de moeder tot het begin van de paartijd aan het eind van de winter.

Bijzonderheden

lynx-pootafdrukVoor mensen levert de lynx geen gevaar op. Het dier brengt ook nauwelijks schade toe aan de wildstand, zoals vroeger werd gedacht. Integendeel: lynxen vallen juist zieke en zwakke dieren aan, en leveren daarmee een bijdrage aan een gezonde wildpopulatie.

Herkenbaarheid

Door de pluimpjes op de oren en de karakteristieke bakkebaarden kan de lynx onmogelijk met een ander dier worden verward.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten