Roofdieren

Das

Meles meles

Inhoud

Met een lichaamslengte van 60 – 90 cm is een das ongeveer even groot als een vos maar hij is veel gedrongener van bouw en de das heeft veel kortere poten. De buik en de poten zijn zwart, de rug en de korte staart zilvergrijs. Vooral de zwart-wit gestreepte kop, de lange snuit en de ronde, witgerande oren zijn kenmerkend.

de-das
Das

Verspreiding

Dassen leven is bossen, vooral in loof- of gemengde bossen met veel ondergroei. Bovendien worden ze aangetroffen in gebieden met houtwallen, in boerenland dat wordt afgewisseld met bomen en (in Midden-Europa) zelfs in grote parken midden in steden. In de bergen komt hij voor tot op 2000 m hoogte, maar alleen op plekken waar de aarde los genoeg is om grote dassenburchten te maken. Dassen hebben een hekel aan vochtige gebieden. In België en Nederland zijn dassen zeldzaam en beschermd.

Levenswijze das

Dassen zijn bijna alleen ‘s nachts actief. Met hun sterke graafklauwen maken ze enorme holen. Het woonhol ligt meestal 5 – 10 m van de ingang op een diepte van zo’n 3 meter. Grote burchten met een uitgebreid gangenstelsel, enkele ingangen, luchtschachten, vluchtgangen en vertrekken waar de jongen worden grootgebracht worden dikwijls door verschillende generaties van dezelfde dassenfamilie bewoond.

Ze worden bovendien voortdurend uitgebreid. Er zijn burchten bekend van verschillende verdiepingen en een totale lengte van ongeveer 100 m. In koude winters met veel sneeuw houden dassen een winterrust. In die tijd verlaten ze hun burcht soms wekenlang niet en teren ze op de vetreserves die ze in de herfst hebben opgebouwd.

dassenburcht
Dassenburcht

Voedsel

De das is een alleseter die zich voedt met alles wat hij op zijn nachtelijke tochten tegenkomt kleine zoogdieren, kikkers, insecten, regenwormen, aas, wortels, knollen, paddenstoelen, bessen en vruchten. Voor de paartijd loopt van het eind van de winter tot in de herfst(meestal van maart tot mei). Tussen de bevruchting en het begin van de ontwikkeling van de embryo’s kan een aanzienlijke tijd verlopen: in welke periode de paring ook heeft plaatsgevonden, de jongen worden altijd aan het eind van de winter geboren.

Bij de geboorte zijn ze blind en hebben een dunne, witachtige vacht. Een worp bestaat meestal uit 2 of 3 jongen, maar maximaal 5 jongen komt ook voor. Ze blijven minstens 8 weken in de burcht; daarna gaan ze zelf op zoek naar voedsel. De jongen blijven in ieder geval tot in de herfst en soms ook gedurende de eerste winter (bij hun moeder).

das-pootafdruk
Das – pootafdruk

Bijzonderheden

In tegenstelling tot de vos speelt de das geen noemenswaardige rol bij de verspreiding van de gevreesde hondsdolheid.

Herkenbaarheid

Door zijn opvallend spitse, zwart-wit gestreepte kop is de das onmiddellijk te herkennen. Aan de pootafdruk is uitstekend te zien dat de das lange, scherpe klauwen heeft.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten