Insecteneters

Huisspitsmuis

Crocidura russula

Inhoud

Samen met de veld- en tuinspitsmuis behoort de huisspitsmuis tot de groep van de wittandspitsmuizen, die geheel witte tanden hebben. Tussen de korte vachtharen van de staart staan verspreid langere wimperharen waardoor deze groep ook wel eens wimperspitsmuizen wordt genoemd. De huisspitsmuis doet zijn naam eer aan want hij is vaak in de nabijheid van menselijke nederzettingen te vinden, hij bewoont graag tuinen bij huizen, stallen of kelders. Omdat hij net als de andere spitsmuizen per dag zoveel voedsel nodig heeft als zijn eigen lichaamsgewicht, ruimt hij snel alle spinnen, pissebedden, kakkerlakken, motten en muggen op. Zelfs huismuizen zijn niet veilig voor hem.

In tuinen verdelgt hij slakken, lintwormen, engerlingen en larven van vele andere “schadelijke” insecten. Op deze manier maakt hij zich zeer nuttig. Om het voedsel beter te kunnen verteren hebben spitsmuizen net als knaagdieren en hazen een merkwaardige methode van “herkauwen” ontwikkeld: ze scheiden de volledige halfverteerde inhoud van hun grote blinderdarm uit en eten dit vervolgens nogmaals op.

In dit excrement bevinden zich voor de dieren essentiële vitaminen die door de darmbacteriën gevormd zijn. Verstoring of opwinding komt vaak voor bij de “nerveuze” spitsmuizen, waarbij ze harde schrille kreten laten horen. Ruzies met andere spitsmuizen verlopen met luid geschreeuw. Met een wijd opengesperde bek dreigt de spitsmuis naar zijn concurent.

Kenmerken

De bovendelen van de huisspitsmuis zijn grijs- tot roodachtig bruin, geleidelijke overgang naar de wat lichtere onderdelen. huisspitsmuis-schetsDe huisspitsmuis heeft grote oorschelpen, hun voeten zijn wittig en ze hebben een staart met lange haren tussen korte haren.

Verspreiding

De huisspitsmuis komt voor in heel België en Nederland. Midden- en Zuid-Europa, Azië, Noord-Afrika.

Omgeving

Huisspitsmuizen leven in droge zonnige gebieden, bosranden, weiden, tuinen, parken en het gehele jaar door ook in gebouwen.

huisspitsmuisLeefwijze

Deze spitsmuis is dag en nacht actief. Hij is meestal solitair, de huisspitsmuis klimt niet. De huisspitsmuis graaft zelf of maakt gebruik van muize- of mollegangen. Hun nest bestaat uit gras en bladeren, in tuinen vaak onder takkenstapels of op composthopen. Het vrouwtje neem de jongen in “karavaan” mee; zo nu en dan explosieve toename in aantal.

Voedsel

De huisspitsmuis eet insekten, en hun larven, spinnen, pissebedden, slakken, wormen, muizen, dode gewervelde dieren.

Voortplanting

De paartijd van de huisspitsmuis is tussen maart en september en de draagtijd is 31 dagen. De huisspitsmuis heeft ongeveer 2 tot 4 worpen per jaar met 3 tot 9 kale jongen. Na 13 dagen openen ze de ogen, ze worden 26 dagen gezoogd en na 40 dagen zijn ze zelfstandig en geslachtsrijp.

Tags
Toon meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten