Hoefdieren

Wild paard

Equus przewalskii

Inhoud

Het wilde paard leefde vroeger van West-Europa tot in Centraal Azië. Er waren drie verschillende ondersoorten: het muisgrijze wilde paard van de Zuid-Russiche steppen: de steppetarpan, dit paard werd in de 18e en 19e eeuw volledig uitgeroeid. Hetzelfde lot onderging de iets kleiner bostarpan. In de middeleeuwen was dit paard al verdwenen uit Centraal-Europa. Het leefde nog eeuwenlang teruggetrokken in de bossen van polen, Litouwen (Sovjetunie) en in het voormalige pruisen totdat in 1814 bij kaliningrad in Litouwen de laatste bostarpan geschoten werd.

Alleen van de derde ondersoort, het oostelijke wilde steppepaard Przewalskipaard, leven mogelijk nog kleine restpopulaties in Mongolië en West-China. Wilde paarden leven in kleine kudden die bestaan uit verscheidene merries met hun veulens. Bij een kudde in het wild is er een leidende merrie. De hengst is er om de leidende merrie en de andere merries en veulens te beschermen.

Het komt voor dat wilde hengsten met huispaardmerries paren en deze zelfs met zich meenemen. Omdat wilde paarden gezaaide gewassen opaten, werden ze op veel plaatsen sterk vervolgd.

wild-paardKenmerken

De vacht van het wild paard is geelachtig bruin, donkere aalstreep langs wervelkolom, snuit rond neus en mond wit. Onderste deel van benen donkerbruin tot zwart, zwarte, rechtopstaande manen aan buitenzijde doorweven met lichtere haren. Geen haarlok op het voorhoofd; staart zwart. Paarden in de vrije natuur komen in elke kleur voor en natuurlijk ook in alle groottes en diktes

Verspreiding

Het wild paard komt niet voor in België en Nederland. Oorspronkelijk van West-Europa tot Centraal-Azië, tegenwoordig (mogelijk) nog restpopulaties van de steppen in West-China en Mongolië.

Leefgebied

Vlakke gras- en bossteppen, halfwoestijn.

wild-paard-veulenVoortplanting

De paartijd is meestal in het voorjaar. De draagtijd van de merrie is ongeveer 340 dagen. Er wordt één veulen geboren die vrij snel na de geboorte kan staan en daarna de moeder kan volgen. Het veulen wordt ongeveer zes maanden gezoogd door de merrie.

Leefwijze

Het wild paard is overdag actief en is een snelle loper met een groot uithoudingsvermogen. Er is alleen een leidende merrie en de hengst is er maar om de leidende merrie en de andere merries en veulens te beschermen.

Voedsel

Het wild paard eet grassen en kruiden.

Opmerking

Het wild paard is een stamvorm van het huispaard.

Tags
Toon meer

1 reactie

  1. RE: Wild paard – Equus przewalskii
    leuk maar ik zoek info voor mijn spreekbeurt en ik vind hier niet zo veel informatie, wel goed gemaakt met al die foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten