Hertachtigen

Eland

Alces alces

Inhoud

De hoog op de poten staande eland is het grootste in het wild levende landzoogdier van Europa. Zijn grote vormloze kop met het wijd uitstaande gewei maken hem onmiskenbaar. Tocht krijgt niet iedere stier zo’n gewei. De jonge stieren ontwikkelen in hun eerste vijf levensjaren alleen een stangengewei en er zijn altijd volgroeide elanden die geen gewei krijgen.

Zoals bij alle herten wordt het gewei na de bronsttijd afgeworpen en een nieuw gewei groeit in het volgend voorjaar binnen 2 – 3 maanden uit. In tegenstelling tot alle andere grote hertensoorten vormen elandkoeien geen roedels, maar trekken ze alleen met hun jongen rond vaak begeleid door kalveren van voorafgaande jaren. Tijdens de bronsttijd in de herfst komt het tot hevige gevechten tussen de elandstieren.

eland-paar
Eland – links koe – rechts stier

Een volwassen elandstier vormt geen harem maar volgt enkele dagen een bronstige elandkoe die hij na de paring verlaat waarna hij op zoek gaat naar een andere bronstige elendkoe. Elanden hebben platte, wijd spreidbare hoeven en grote bijhoeven. De steun wordt daardoor aanzienlijk vergroot zodat de zware dieren niet wegzakken in de moerassige grond of in sneeuw.

Een eland is net als het ree bijzonder kieskeurig bij het voedselzoeken. Hij mijdt het gras dat arm aan voedingsstoffen is en heeft een voorkeur voor eiwitrijke knoppen en kruiden. In de zomer eet hij graag waterplanten waarvoor hij zelfs tot 5 meter diep duikt.

Elanden kunnen makkelijk tam gemaakt worden. Ze werden in verschillende gebieden van oudsher als rijdier en lastdier gebruikt, voor de slee gespannen (denk maar aan de kerstman – kerstmis). Het is echter nooit gelukt om ze tot echte huisdieren te maken.

Kenmerken eland

Een eland is het grootste levende hertensoort, de elandstier heeft meestal schoffelvormig gewei dat loodrecht op de kop ingeplant staat. De elandkoe heeft geen gewei; een langgerekte kop, brede bovenlip die over onderlip hangt. Mannetjes hebben grote huidzak aan de keel, het kalf heeft geen vlektekening.

elandstier
Eland Stier

Verspreiding

Een eland is verspreid in Scandinavië, Noordoost-Europa, Noord-Azië, Canada, Alaska, maar komt niet voor in België en Nederland.

Habitat eland

Een eland leeft in waterrijk loofbos, gemengd bos en moerasgebieden.

Levenswijze

Een eland is zowel overdag als ‘s nachts actief. Hij is solitair en maakt grote omzwervingen, een eland kan ook goed zwemmen.

Voedsel

‘s Zomers kruidachtige gewassen, bladeren, kruiden, waterplanten, ‘s winters twijgen, naalden, bast.

Voortplanting

De paartijd van is tussen september en oktober. Er worden er 1 – 2 kalfjes geboren die onmiddellijk na de geboorte de moeder kunnen volgen, ze worden 3 – 4 maanden gezoogd en blijven minstens één jaar bij de elandkoe.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten
Sluiten