Hertachtigen

Damhert

Cervus dama

Inhoud

De Feniciërs en later de Romeinen brachten het damhert vanuit zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied in het Midden-Oosten naar alle landen rond de Middellandse Zee. Van daaruit werd het damhert ook in West- en Midden-Europa geïntroduceerd, waar het nu nog zeer geliefd is als park- en jachtwild. Honderden jaren lang werd het damhert door de mens gehouden en gefokt waardoor zich allerlei verschillende kleurvariëteiten konden ontwikkelen: vrijwel zwarte dieren, vaalbruine (de zogenaamde “porseleinkleur”) en witte exemplaren.

Deze erfelijke kleurafwijkingen beschouwde men als zeer waardevol en ze werden in de fokkerijen van vorstelijke wildparken geprefereerd. Hoewel damherten in gevangenschap snel tam worden, zijn in het wild levende dieren bijzonder schuw. Het gehoor en reukvermogen van een damhert is vergelijkbaar met dat van roodwild maar het damhert heeft een veel beter ontwikkeld gezichtsvermogen. In tegenstelling tot de meeste andere hertensoorten kan het ook stilstaande objecten waarnemen.

damhert-etenKenmerken

Het damhert heeft een kop-romplengte van 1,30-2,30 m , een staartlengte van 15-20 cm.

Het gewicht van een damhert is tussen de 35-125 kg; mannetjes zijn groter en zwaarder dan vrouwtjes.

Vacht in zomer roodbruin met witte vlekken, ‘s winters grijsbruin met onduidelijke vlekken; witte spiegel met donkere bovenrand; staart opvallend lang, met aan de bovenzijde donkere lengtestreep.

Het mannetje heeft een veelpuntig schoffelvormig gewei; het afwerpen van oude gewei gebeurt in de maanden april / mei, vegen van nieuwe gewei gebeurt in augustus.

Verspreiding

Het damhert wordt in Nederland en België evenals elders in Europa geïntroduceerd (met uitzondering van IJsland en Noord Scandinavië) Vroeger in Midden- Oosten, landen rond Middellandse Zee, restpopulatie in West-Iran. Het damhert is ook ingevoerd in Noord- en Zuid- Amerika evenals Nieuw-Zeeland.

damhertenLeefgebied

Het leefgebied is voornamelijk in loof- en gemengd bos in vlak land en ook in open parklandschap.

Leefwijze

Voornamelijk is het damhert actief in de schemering; vrouwtjes leven samen met jonge dieren in grote roedels.
Mannetjes in kleinere groepen.

In de herfst worden door mannetjes hevige gevechten geleverd om vrouwtjes.

Voedsel

Het voedsel van het damhert bestaat voornamelijk uit grassen, kruiden, vruchten, ‘s winters ook bast.

damhertjeVoortplanting

De paartijd is in de maanden oktober tot november. Draagtijd van de damhert is 7½ maand.

1 jong (zelden tweelingen) dat 2 tot 3 weken verscholen ligt in struikgewas, daarna loopt het met roedel mee. Het jong wordt 6 tot 9 maanden gezoogd en blijft 1 jaar bij de moeder.

Tags
Toon meer

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Sluiten